Over Sunrise-ir

Project Sunrise-ir is een van de omvangrijkste onderzoeken in Nederland naar de toepassing van infraroodverwarming, specifiek in sociale huurwoningen. Er worden diverse aspecten betrokken zoals het comfort voor de huurders, kosten, de besturing en netwerkcongestie. Sunrise-ir is gestart in 2024 en duurt vier jaar. De deelnemers aan het project zijn woningcorporaties, onderzoekinstellingen en fabrikanten.

Aanleiding

Woningcorporaties hebben de opdracht om ongeveer 2,3 miljoen woningen te verduurzamen. Zij zoeken een goed alternatief voor gasgestookte verwarming dat toegepast kan worden in huurwoningen. Een van de mogelijkheden is infraroodverwarming. Recente onderzoeken wijzen uit dat infraroodverwarming kan leiden tot een forse besparing van energiekosten en een verlaging van de milieu-impact. Toch blijft er onzekerheid over infraroodverwarming bestaan, omdat infraroodverwarming anders wordt gebruikt dan convectieverwarming (cv, warmtepomp, warmtenet).

 

Doel van het project

Om deze reden wil Sunrise-ir antwoord geven op de vraag of infraroodverwarming een oplossing kan zijn voor sociale huurwoningen, en zo ja: voor welke specifieke woningentypen, ruimtes en gezinssamenstellingen.

Met als doelstelling dat:

  1. De milieubelasting, energieverbruik en energiekosten van de gebruikers lager worden
  2. Huurders tevreden zijn en voldoende comfort hebben
  3. Piekbelasting op wijkniveau wordt voorkomen

Kenmerkend voor infraroodverwarming is dat het lokaal en tijdelijk in- en uitgeschakeld kan worden. Hierdoor neemt het belang van de aansturing en die van de factor ‘gedrag’ toe. In het sociaal onderzoek wordt daarom een slimme besturing ontwikkeld en wordt veel aandacht besteed aan hoe bewoners de panelen gebruiken. 

De huurder staat centraal. Sunrise-ir onderscheidt zich van veel andere onderzoeken met deze nadruk op de perceptie en het gedrag van huurders. Een kenmerk van het onderzoek onder huurders is dat de gebruikers, in tegenstelling tot woningeigenaren, niet bewust kiezen voor het verwarmingssysteem. Bovendien wordt met het oog op schaalbaarheid, ook de piekbelasting onderzocht.

Werkwijze

Er wordt een infrarood klimaatbesturingsconcept ontwikkeld om bestaande huurwoningen van woningcorporaties van het gas te halen. Er wordt onderzocht welke configuratie van installatie, aansturing, type bewoners en woningen het meest kansrijk is.

We werken volgens een innovatiecyclus:

  • Na een na-isolatie van een bestaande huurwoning wordt de verwarmingsinstallatie vervangen door infraroodpanelen, zonnepanelen, een PCM-boiler en ventilatiesysteem met warmteterugwinning.
  • Tijdens het stookseizoen worden metingen verricht in de woningen. De energiekosten en het verbruik worden gemonitord. De bewoners worden geïnterviewd over hun gedrag, comfortervaringen en tevredenheid over het systeem.
  • Op basis van de resultaten worden de apparatuur, besturing en voorlichting verbeterd en toegepast in een nieuwe reeks woningen.
  • Deze nieuwe reeks woningen wordt onderzocht, weer door middel van technische metingen en mondelinge interviews. Hier wordt opnieuw feedback verzameld om de configuratie nog verder te verbeteren.

 

Deze cyclus wordt drie keer herhaald. In totaal zijn er 100 pilotwoningen.

 

Resultaat

Het resultaat is een toepasbaar klimaatbesturingsconcept op basis van infraroodverwarming dat is toegesneden op huurwoningen en zijn bewoners. De huurders maken gebruik van een integrale besturing en ervaren een goed comfort. De verwarming zorgt voor lage CO2-emissies en acceptabele kosten voor huurders en verhuurders.

Sunrise-ir biedt belangrijke inzichten voor de woningcorporaties om bij te dragen aan de opgave voor het verduurzamen van de huidige huurwoningen. Bovendien wordt netbeheerders inzicht geboden in de oplossingen voor een verhoogde elektriciteitsvraag in wijken bij grootschalige aardgasloze verwarming. Daarnaast wordt bijgedragen aan de kennisstand op het gebied van infraroodverwarming, in het bijzonder over de relatie tot gedrag.

Projectresultaten zullen regelmatig worden gedeeld met een community of practice en met een groter publiek via verschillende kanalen.

 

Klik hier voor de publiekssamenvatting van het project.